Bio kmetija
Konopljino seme je izvrsten vir prehrane, saj vsebuje vse esencialne maščobne kisline in esencialne aminokisline potrebne, ki ohranjajo zdravo človeško življenje. Je najbolj popoln vir beljakovin, kar ga je najti v rastlinskem svetu.
Seme vsebuje od 26 do 31 % čistih beljakovin. Iz njega narejena moka vsebuje tudi do 6% ogljikovih hidratov, 5 do 10 % maščob , 12 % vlaken, 10 % vlage in 7 % pepela. V konopljinem semenu je 30 do 44 % olja, od katerega je 80% sestavljeno iz nenasičenih, esencialnih maščobnih kislin, linolne (omega 6) in gama-linolenske kisline (GLA - najdemo tudi v materinem mleku), ki jih telo ne proizvaja samo in jih je treba vnesti s hrano. Olje vsebuje tudi okoli 8% palmitinske, stearinske, oleinske (omega 9) in arahidinske kisline. 80 % osnovnih maščobnih kislin v olju iz konopljinih semen je največja koncentracija v kateri koli rastlini, kar jih pozna človeštvo, laneno olje je drugo z 72 %.

Raziskave esencialnih maščobnih kislin so privedle do spoznanja, da je idealno razmerje omega 6 in omega 3 v človeškem telesu 3:1 (nekateri podatki 4:1 – lan) in na tej podlagi so bile narejene raziskave nekaterih olj, ki se uporabljajo v prehrani in konopljino olje se je izkazalo za človeku najbolj usklajeno pri esencialnih maščobnih kislinah, saj ima prav takšno razmerje (3:1), kot je v telesu idealno.

Konopljino seme vsebuje vitamin B-kompleks (B1,B2,B3 in B6), s pozitivnim vplivom na možgane in živce, kožo in lase. Naravne antioksidante (vitamin A, E, C), vitamin D ter vitamin plodnosti, ki obenem pomaga preprečevati arteriosklerozo in zlepljanje krvničk. Prav tako vsebujejo nekatere minerale kalcij in železo, v manjših sledovih pa še nekatere druge, kot so fosfor, magnezij, cink, baker in mangan. Vsebnost proteinov je le nekoliko manjša kot pri soji, ki v tem razredu vodi, zato so konopljina semena primerna tudi za pridobitev mišične mase po naravni poti.

Konopljina semena v prehrani

Semena lahko pojemo surova, namočena, jih pretlačimo in zmešamo v obrok. Iz njih izdelujejo različne izdelke: od kosmičev do vafljev, moko, konopljin tofu, »mleko«, maslo, čaj, konopljino pivo, sladoled, lizike, ..., tudi beljakovinski prah (proteine za športnike) pridobijo iz njenih semen. Veliko proizvajalcev iz semen konoplje izdeluje različna olja, ki lahko vsebujejo delce lupin, ali pa so iz oluščenih semen (skupaj z lupinami izgubijo veliko mineralov, saj so le te bogate z njimi). Najnaravneje in najceneje je uživati izdelke iz celih konopljinih semen, saj se sestavine v polnem semenu pri presnovi dopolnjujejo. S konopljinim oljem v glavnem dobimo samo maščobe, medtem ko beljakovine pridobimo drugje, npr. kupimo rastlinske proteine (najkvalitetnejši so prav konopljini). Na ta način plačamo seme 2x, enkrat pri olju in nato še pri proteinskem prahu.
Ša alternativni gurmanski namig: sveže konopljine liste lahko pripravimo v solati.

Že žlica semen na dan bo prinesla številne koristi:
  • krepitev imunskega sistema, saj snovi v semenu vzpodbujajo proizvajanje protiteles
  • krepitev srca in zmanjšano tveganje, da zbolimo za boleznimi srca in ožilja
  • čiščenje krvožilja
  • ugoden vpliv na kožo, lase in oči
  • uravnavanje metabolizma
  • krepitev živčnega sistema, predvsem delovanje možganov
  • lajšanje številnih bolezni (arterioskleroza, alergije, očesne bolezni, luskavica, čiri in razjede, diabetes, simptomi menopavze,..).

1.jpg
Industrijska konoplja (tudi jedilna) lahko v ugodnih pogojih zraste tudi do 5 m. Ustanovitelj ekološke kmetije Dobro, Jože Lipej, v konoplji

Poskusite Biodobro konopljin namaz in pražena konopljina semena.


Na ekološki kmetiji Biodobro smo za vas pripravili presni konopljin namaz, naravnega okusa, brez dodanih začimb. Z njim, si lahko v trenutku popestrimo številne jedi; dodamo ostalim omakam k testeninam, rižu, ..., kombiniramo z različnimi namazi na kruhu, obagatimo solate, predvsem pa se zabavamo v eksperimentiranju z okusi! Poleg konopljine omake vam nudimo nežno ročno pražena semena konoplje, ki se prav tako lahko dodajo k solatam, ali pa preprosto uživamo v njihovem grizljanju. Konopljina semena so lahko tudi odličen dodatek k sadnim in zelenjavnim napitkom.

Viri:
- Velika knjiga o Konoplji, Robinson, 1996
- www.naturalmystic.si
- http://www.konoplja.org/konoplja_zdravstvo/Nemedicinska+uporaba.htm
- http://www.hemphasis.net/Nutrition/nutrition_files/hempnutcomposition.gif
- http://benefitof.net/benefits-of-hemp-oil/
- http://www.hemp.com/hemp-university/growing-hemp/countries-growing-hemp/
- http://sl.wikipedia.org/wiki/Esencialne_aminokisline
- http://www.gape.org/gapes/ganja/konoplja_zit.htm, Aleksander Urbančič ; oktober 2001;
Življenje in tehnika

Z uporabo strani biodobro.si soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti.