Bio kmetija
Zopet je tu jesen, ki se bo kmalu spremenila v zimo, najbolj hladno obdobje leta. Raje se zadržujemo v toplih prostorih in prija nam topla okusno začinjena hrana. V ta namen uporabljamo na stotine začimb - zelišč s celega sveta. In tako se pogosto zgodi, da pozabimo na domače zeli kot so peteršilj, zelena, šatraj, dobra misel, timijan, brin, melisa, bazilika, rožmarin in druge. Zeli, ki uspevajo v našem okolju, običajno tudi najbolj ugodno vplivajo na naše telo.

Obstaja še eno čudovito zelišče, za katerega ne potrebujemo vrta in je dostopno vsakomur, saj je divja rastlina, ki raste v gozdu. To je čemaž. S česnom sta sorodnika, imata podoben okus, vendar je okus čemaža žlahtnejši in blažji. Čemaž je bogatejši s snovmi, ki jih dobi v bogatih gozdnih tleh in zato še bolj učinkovit za organizem. Vsebuje vitamine A, B1, B2 in C ter minerale železo, magnezij kalcij, kalij in številna eterična olja.

img_0597.jpg
Nekaj najpomembnejših učinkov čemaža:

- čisti telo, kri in kožo (ena izmed najboljših rastlin za čiščenje)
- sprošča mišice in živčni sistem
- je antiseptik
- čisti pljuča in deluje blagodejno na dihalne poti
- krepi želodec, odvrača črevesne zajedalce
- blagodejno deluje pri sladkorni bolezni
- niža krvni tlak
- niža škodljivi holesterol (več kot 60% Slovencev ima povišan holesterol)
- boljša splošno počutje

Morda se kdo sprašuje: »Toda sedaj ni obdobje čemaža«. Res je, vendar se čemaž lahko zelo kvalitetno shrani in uporablja čez celo leto. Pripravi se ga lahko presno (surovo, brez pregrevanja) v olju, s soljo. Na tak način ohrani svoje moči celo leto.
Taka je čemaževa omaka Biodobro , ki jo lahko uporabljamo kjerkoli. Z njo dodamo jedem svežino, okus in aromo, hrano zabelimo in delno posolimo. Na ta način se izognemo praženju (pri čemer se olje in druge maščobe kvarijo), saj lahko hrano pripravimo v sopari brez dodatnega olja. Čemaževo omako lahko uporabljamo samostojno, kot dodatek drugim omakam in namazom ali kombiniramo v razne prelive.

img_0669.jpg
Slovenija je bogata s prostranimi naravnimi rastišči čemaža. Slovenci bi morali to naravno dobrino izkoristiti in jo pogosteje vključiti v svoj jedilnik. Na ekološki kmetiji Dobro smo prepričani, da bi s tem postal slovenski narod bolj zdrav narod, čemaž pa slovenska narodna jed.

Z uporabo strani biodobro.si soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti.