Bio kmetija

Miroljubno kmetijstvo se je začelo sprva razvijati v Nemčiji, v zadnjih letih pa so bili storjeni tudi prvi koraki v tej smeri tudi v Sloveniji.


Osnovna načela miroljubnega kmetijstva v Sloveniji (v nadaljevanju tudi: MK) so:

  • Osnovna ideja MK je vzpostaviti mir med ljudmi, živalmi, rastlinami in minerali.
  • V MK imajo živali pravico do svojega življenja, prostora in hrane. Imajo tudi pravico na pomoč in do življenja do svoje naravne smrti. V MK ni nobenega izkoriščanja, prodaje, ubijanja, predelovanja in prehranjevanja s trupli živali. Živali se ne redi za gnoj in gnojnico, za mleko ali jajca. Če so živali na kmetijah, se jim zagotovi primerno življenje do naravne smrti, podobno kot članom družine.
  • V MK ni dovoljeno uporabljati kemičnih sredstev (npr. umetnih gnojil, škropiv), gnoja in gnojnice, dovoljena tudi ni genska manipulacija oz. uporaba gensko spremenjenih semen.
  • Zemlja je živ organizem in podobno kakor človek potrebuje počitek. Po opravljenem delu se morajo spočiti tudi polja za aktivno fazo rodnosti, torej v MK njive dve leti rodijo, tretje leto pa ostanejo v prahi (neobdelane) in črpajo novo moč.
  • Kmetje na poti k miroljubnemu kmetijstvu se zavedajo pomembnosti nenehnega pozitivnega odnosa do ljudi, živali, rastlin in mineralov ter se trudijo to v praksi uresničevati. Zemljo vidijo kot svojo hraniteljico, prijateljico, mater, ki jih hrani in preživlja. Vse, kar je v njej in na njej, je v medsebojni komunikaciji. Kmetje na poti k miroljubnemu kmetijstvu se zavedajo, da minerali, rastline, živali in človek skupaj tvorijo enost, celoto in se do njih tako obnašajo. Zato torej velja zlato pravilo: »Kar ne želiš, da nekdo stori tebi, ne stori ti njemu.«

vir: www.miroljubno-kmetijstvo-v-razvoju.org

Z uporabo strani biodobro.si soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti.