Bio kmetija

Mesec marec in na višjih legah mesec april predstavljata vrhunec sezone nabiranja čemaža, ki sovpada z nastopom pomladi in pričetkom novega življenjskega ciklusa v naravi.

Tako kot živali in rastline, tudi ljudje občutimo prihod živahnejšega obdobja, dnevi so daljši in toplejši, vse okoli nas cveti in tudi mi smo bolj razposajeni. Prestop iz zimskega v pomladni letni čas predstavlja obdobje sprememb tako v naravi kot tudi v našem telesu, zato je primerno, da se na ta prehod ustrezno pripravimo z osvežujočo spomladansko očiščevalno kuro.

V mračnih zimskih dnevih, s premalo svetlobe in gibanja, se naše telo obremeni zaradi uživanja zelenjave iz rastlinjakov in konzervirane hrane. Ko pa se narava začne spomladi prebujati se vse nakopičene škodljive snovi v telesu pokažejo v obliki spomladanske utrujenosti. Pomlad je čas, ko se na poljih in v gozdovih pojavijo številne divje rastline, med katerimi kot zgodnji znanilec pomladi izstopa medvedji česen, čemaž. Pripoveduje se, da ko se medvedi prebudijo iz zimskega spanca iščejo čemaž, da si očistijo prebavila in kri.

Očiščevalna kura s čemažem je odlični način, s katerim se znebimo spomladanske utrujenosti in se pridružimo prebujajoči se naravi. Blagodejni vpliv čemaža namreč spodbudi delovanje prebavil, čisti in razkužuje črevesje, čisti kri in odpravlja kožne težave, znižuje krvni pritisk ter pospeši delovanje ledvic in poveča izločanje seča.

Torej privoščimo si vsaj 5 svežih listov čemaža na dan, bodisi svežih v solati (na primer z regratom in krompirjem), kot tudi v obliki biodobro zeliščne omake skupaj s testeninami, rižem, krompirjem ali preprosto namazane na kruh. Vonja po čemažu, ki sicer ni tako močan kot vonj po česnu, se znebimo tako, da žvečimo liste peteršilja ali kavno zrno.

Poleg tega pa ne pozabimo izkoristiti priložnosti, da se otresemo mestnega vrveža in se zatečemo v naravo, da se nadihamo svežega zraka. Tudi jutranji spomladanski sprehod skozi gozd s čemaževo preprogo bo zanesljivo pripomogel k našemu dobremu počutju.

Z uporabo strani biodobro.si soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti.