Bio kmetija
Francosko vrhovno sodišče je potrdilo odločitev francoske vlade o prepovedi komercialnega gojenja GS koruze MON810

Ljubljana 20. marec 2008 - V primeru zahteve Monsanta ter ostalih pro-GSO lobi skupin o razveljavitvi odločitve francoske vlade o prepovedi komercialnega gojenja gensko spremenjene koruze MON810 (odločitev sprejeta 8. februarja 2008), je francosko vrhovno sodišče za upravno pravico (Conseil D'etat ) razsodilo proti Monsantu. Francoska prepoved je znanstveno in pravno utemeljena, ugotavlja sodišče. Sodišče je potrdilo resne pomisleke o varnosti Monsantove GS koruze. Greenpeace pozdravlja to odločitev, ki smatra zdravstvene in okoljske pomisleke za pomembnejše od zasebnih interesov peščice mednarodnih podjetij in pro-GSO lobi skupin.

S pomočjo specializiranih odvetnikov je Monsanto skupaj s svojimi zavezniki napadel francosko odločitev o prepovedi GS koruze, izpodbijajoč znanstveno utemeljitev prepovedi, kakor tudi postopek uporabljen s strani francoske vlade. Izgubili so v obeh primerih.

“Zvest svoji dolgi tradiciji pritiska na administracijo, Monsanto vztrajno poizkuša z uporabo vseh mogočih pravnih trikov, da bi vsilil nevarne GSO nejevoljnim evropskim državljanom, “ sporoča Nina Štros, predstavnica Greenpeace v Sloveniji. »Za podoben, vendar v tem primeru popolnoma marketinški trik, smatramo tudi odločitev Monsanta, objavljeno dne 19.3.2008 na spletnih straneh MOP (1), da se odpoveduje komercialni prodaji semena GS koruze MON810 v Sloveniji za prihajajočo setveno sezono,« dodaja Štrosova.

GS koruza MON810 je avtorizirana v vsej EU, kar pomeni, da lahko zainteresirane stranke seme kupijo tudi izven meja Slovenije, za kar imajo vso legitimno pravico. Takšna odločitev Monsanta ne zagotavlja, da se v Sloveniji res ne bo gojila omenjena koruza. »Monsanto te odločitve ni sprejel zaradi povečane skrbi za slovensko okolje ali ljudi, temveč zaradi ocene, da Slovenija v tem trenutku ne predstavlja dovolj velikega tržnega

potenciala (2). Obenem si pripravlja teren za nadaljnje aktivnosti. Izjava, da bi želeli s predstavniki MOP govoriti o nadaljnjih možnstih razvoja GSO v Sloveniji, našo domnevo samo potrjuje,« dodaja Štrosova.

»Obenem izrekamo dobrodošlico odločitvi francoskega vrhovnega sodišča za upravno pravico, ki priznava pravico francoske vlade, da zaščiti svoje okolje in kmetijstvo pred nevarnostmi GSO in pred gensko kontaminacijo. Želimo, da bi to naredila tudi slovenska vlada, ki razpolaga z vsemi potrebnimi informacijami, da sledi francoskemu zgledu. Slovenija bi v tem primeru imela močne zaveznike v boju proti industrijskim mogotcem in Evropski komisiji”, zaključuje Štrosova.

Opombe:
(1) http://www.mop.gov.si/si/splosno/cns/novica/article/1994/6272/?cHash=b3b08fe780
(2) http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/dokumenti/monsanto.pdf

Kontakt:
Mag. Nina Štros, vodja projekta “Slovenian EU Presidency watch” in predstavnica Greenpeace v Sloveniji, +386 40 871 530, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo strani biodobro.si soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti.